ciśnienie na poziomie morza - wysokościomierz jak kalibrować

Dyskusje o górach i turystyce górskiej. Jeśli Nie Wiesz gdzie napisać, istnieje duża szansa że należy do zrobić właśnie tu.

Moderator: Moderatorzy

ciśnienie na poziomie morza - wysokościomierz jak kalibrować

Postprzez tenzin » Śr 21 mar, 2007

witam i proszę o pomoc, otóż mam zamiar zakupić urządzenie zawierające wysokościomierz, barometr i kilka innych funkcji - do zadań turystycznych.
W instrukcji tego przedmiotu napisano, że można kalibrować go posługując się "aktualną" wartością ciśnienia na poziomie morza -i teraz:
1. gdzie szukać takiej informacji?
2. czy ona często się zmienia?
3. czy jest taka sama dla wszystkich miejsc (w polsce, na świecie)?
Liczę na odpowiedzi bo mam limitowany czas na decyzje w sprawie zakupu - okazja ;)
dziękuje za wszelkie info, pozdrawiam :)
P.S.
W opisie tego pokoju, napisano, że "Jesli Nie Wiesz gdzie napisać, istnieje duża szansa że należy do zrobić właśnie tu". Więc proszę o wyrozumiałość jeśli pomyliłem pokoje :).
tenzin
 
Posty: 5
Dołączył(a): Śr 21 mar, 2007
Lokalizacja: polska

Re: ciśnienie na poziomie morza - wysokościomierz jak kalibrować

Postprzez Łosiek (Kaśka) » Śr 21 mar, 2007

czy to jest altimetr?? Bo jeśli altimetr działa na podstawie ciśnienia to sam go sobie ustawia. Ty tylko wpisujesz na jakiej jesteś wysokości (nad morzem to proste), on robi pomiar ciśnienia i później na tej podstawie określa wysokość - jak zmieni sie ciśnienie, uznaje, że znajdujesz się wyżej albo niżej.
PS. Poza tym skoro jest tam barometr to na pewno sam mierzy ciśnienie.
Jeśli praca przeszkadza ci w realizacji marzeń, to ją rzuć:)
http://www.anorak.dbv.pl/news.php
http://galeria.e-city.tarnow.pl/autorzy/kglowicka/
Avatar użytkownika
Łosiek (Kaśka)
 
Posty: 1140
Dołączył(a): Śr 22 cze, 2005
Lokalizacja: Kraków

Re: ciśnienie na poziomie morza - wysokościomierz jak kalibrować

Postprzez tenzin » Śr 21 mar, 2007

Łosiek (Kaśka), jest sporo racji racje w tym co mówisz, ale nie do końca :wink: .
Z tego co zdążyłem się zorientować to urządzenie - altimetr- czyli wysokościomierz barometryczny dokonuje pomiaru nie w pełni samodzielnie - trzeba go kalibrować (dość często) z reguły na jeden z wybranych sposobów:
1. podać aktualną wysokość i wrzucać tą informację przed każdą wyprawą a także w miarę możliwości uaktualniać po wystąpieniu znacznych zmian temperatury.
2. podać aktualne ciśnienie na poziomie morza
W pewnej instrukcji do tego typu urządzenia odnalazłem definicję tego terminu:

"Znaczenie terminu "ciśnienie na poziomie morza"
Ciśnienie na poziomie morza, to po prostu ciśnienie atmosferyczne w określonym miejscu, skorygowane o różnicę ciśnienia wynikającą z wysokości tego miejsca. Ponieważ niewiele miejsc na Ziemi znajduje się na poziomie morza, wprowadzono współczynnik korygujący, który pozwala na łatwe porównywanie wartości ciśnienia atmosferycznego w róż-nych miejscach. Na przykład, bez powyższej kompensacji wartości, ciśnienie 29,5 inHg odczytane w Denver, w stanie Kolorado nie oznaczałoby tego samego ciśnienia odczytanego w Miami, na Florydzie, mimo identyczności odczytów, z powodu dużej różnicy wysokości tych miejsc. Meteorolodzy mieliby bardzo utrudnioną pracę, obserwując zmiany pogody przy ruchu frontów nad masywami lądowymi, jeśli nie byłoby metody kompensacji wpływu zmiany wysokości. Tak więc, za każdym razem, gdy w Internecie lub gazecie podawana jest wartość ciśnienia, jest to ciśnienia z poprawką na wysokość stacji pomiarowej nad poziomem morza.
Na ogół, wartość ciśnienia lokalnego powyżej poziomu morza, wyświetlanego również przez zegarek, jest niższa niż ciśnienie na poziomie morza (ciśnienie atmosferyczne spada wraz ze wzrostem wysokości), natomiast ciśnienie lokalne jest trochę wyższe poniżej poziomu morza. Nawiasem mówiąc, różnica pomiędzy ciśnieniem na poziomie morza i ciśnieniem lokalnym jest dla zegarka podstawą do obliczenia wysokości".

Wynika z tego w przeciwieństwie do tego co pisiała Łosiek (Kaśka),barometr w altimetrze sam nie jest wstanie zmierzyć "właściwej" wartości ciśnienia.
Skoncentruję się na drugim sposobie kalibracji: jeśli dobrze zrozumiałem to wartość ciśnienia na poziomie morza w kontekście powyższego tekstu to wartość którą poda Pani w radiowym wydaniu pogody dla "określonego miejsca"?!.

Nurtuje mnie również następująca kwestia. Czy odpowiadająca zerowej wysokości wartość ciśnienia jest "względnie stała" - z tego co wyczytałem to wynosi 1013 hPa, kwestia tylko czy jest stała w każdych warunkach, czy w ściśle określonych?, i dla jakiego obszaru? oraz gdzie znaleźć taką informację?. Na zdrowy rozsądek wartość (dla 0 m n.p.m. w odniesieniu do altimetru musi być stała bo przecież musi być jakiś punkt odniesienia :???: .

pozdrawiam,
tenzin
 
Posty: 5
Dołączył(a): Śr 21 mar, 2007
Lokalizacja: polska

Re: ciśnienie na poziomie morza - wysokościomierz jak kalibrować

Postprzez Bartosz » Śr 21 mar, 2007

Hmmm...
Wartość ciśnienia nigdzie nie jest stała, chyba, że w komorze ciśnień i to jak nikt nie kręci gałką :lol: Najlepiej kalibrować przyrząd przed wyjściem w góry ze znanego Ci miejsca. np. idąc na Kasprowy kalibrujesz go w Kuźniach. Musisz pamiętać, że przy zmianie pogody, np. nadciągający szybko front, może się okazać że ciśnienie w ciągu kilku godzin się zmieni i wtedy odczyt np. na Kasprowym może sie wahać nawet o kilkanaście metrów, w stosunku do rzeczywistej wysokości. Błąd pomiaru podawany na urządzeniach jest błędem przy zachowaniu, że ciśnienie atmosferyczne samo w sobie się nie zmienia, co jest to tylko gwarantowane przy stabilnej pogodzie. W GPS-esach pomiar wysokości nie jest zależny od zmian ciśnienia atmosferycznego i o ile błąd pomiaru jest większy, to mnie się przy Garminie e-Trexie nie zdarzyło ,żeby błąd pomiaru był wiekszy niż 2 metry.

Zapoznaj się z ta instrukcją: http://www.tissot.ch/data/usersmanual/138_PL.PDF na stronie 12. Zważ co pisze w czerwonej ramce !!!
Potrójnie słyszę, podwójnie widzę i pojedynczy jestem dokładnie /Mirek Czyżykiewicz/
Avatar użytkownika
Bartosz
Redaktor e-gory.pl
 
Posty: 1333
Dołączył(a): Śr 04 maja, 2005
Lokalizacja: Kraków
Ulubione góry: wszystkie poniżej 8848m

Re: ciśnienie na poziomie morza - wysokościomierz jak kalibrować

Postprzez Czort » Śr 21 mar, 2007

Jestem byłym użytkownikiem takiego altimetru. LUDZIE! NIE NABYWAJCIE WIĘCEJ TEGO ŚREDNIOWIECZNEGO SYFU. Na początku zakrawało sie na fajną i przydatną zabawkę. Z czasem częstość korygowania wysokości stała się udręką.

Tak jak powiedział Bartosz GPS-y są o bardziej dokładniejsze. W miernikach bazujących na zmianach ciśnienia nawet podmuch wiatru jest w stanie uginać membranę w mierniku i zaburzać wyniki, które dość często są absurdalne (Np. pewnego dnia obudziłem się w domu w Sączu i dowiedziałem się z odczytu że mieszkam na ~1850 m.n.p.m.). No ale ostatecznie "Lepszy rydz niż nic".
===============================
Omnia mea mecum porto...

"hehehe" - Piotr Żyła
Avatar użytkownika
Czort
 
Posty: 1263
Dołączył(a): So 07 maja, 2005
Lokalizacja: Z Piekła Zdroju
Ulubione góry: Karpaty

Re: ciśnienie na poziomie morza - wysokościomierz jak kalibrować

Postprzez Łosiek (Kaśka) » Śr 21 mar, 2007

Mój kolega miał altimetr (miał, bo teraz to urządzenie leży gdzieś pomiedzy skałami w Pirenejach...) i przy dobrej pogodzie spisywał nam się dobrze - nie było pomyłek, wystarczyło raz na dzień ustawić wysokość (a efekty sprawdzaliśmy na mapie). Za to jak nadchodziła burza, nie mogliśmy w ogóle na nim polegać - mimo, że zeszlismy z gór, wskazywał, że jesteśmy gdzieś na wysokościach.
Ciśnienia nie ustawialiśmy, bo nie mieliśmy pojęcia jakie może być w danej chwili :wink:
Mat25! A może Twój altimetr wskazał gdzie byłeś w snach? :wink:
Jeśli praca przeszkadza ci w realizacji marzeń, to ją rzuć:)
http://www.anorak.dbv.pl/news.php
http://galeria.e-city.tarnow.pl/autorzy/kglowicka/
Avatar użytkownika
Łosiek (Kaśka)
 
Posty: 1140
Dołączył(a): Śr 22 cze, 2005
Lokalizacja: Kraków

Re: ciśnienie na poziomie morza - wysokościomierz jak kalibrować

Postprzez Uriel » Pt 23 mar, 2007

tenzin, może lepiej zainwestować w GPS? A jeszcze lepiej w PDA z GPS'em. :-) Wgrywasz jakąkolwiek mapkę gór na WM i... chulaj duszo - piekła nie ma.
Uriel
 
Posty: 1165
Dołączył(a): So 24 cze, 2006
Ulubione góry: asd

Re: ciśnienie na poziomie morza - wysokościomierz jak kalibrować

Postprzez combic » Pt 23 mar, 2007

Uriel a masz takowe mapki gór?? Albo chociaż linki do pobrania? Mam taką zabawkę (PDA z GPS'em), ale nie znalazłem jeszcze mapy gór, np topologiczna tatr czy alp. Jak możesz to naprowadź mnie. Dzięki wielkie.

Co do GPS'a to błąd rzeczywiście waha się na poziomie +/- 5m, więc zakup starych zabawek nie ma sensu. Jak chodzi o sprzęt mniej dokładny to na allegro można kupić zegarki za nieco ponad 130 zł z pomiarem wysokości i chyba ciśnienia, temp. i innych. Zapewniają wg danych podobną dokładność jak altimetry, ale nie trzeba ich kalibrować. Oczywiści lepiej nadają się do obliczania wysokości względnych(pokonanych) niż bezwzględnych, ale to chyba nie problem, jak zna się podstawy matmy (+/-) :razz:
Granice nie istnieją, wystarczy uwierzyć!
Gdyby całe życie można było iść do góry, nie schodziłbym.
Avatar użytkownika
combic
 
Posty: 410
Dołączył(a): N 21 sty, 2007
Lokalizacja: Równina Opolska

Re: ciśnienie na poziomie morza - wysokościomierz jak kalibrować

Postprzez kaawa » Pt 23 mar, 2007

combic napisał(a):pomiarem wysokości i chyba ciśnienia, temp. i innych.

mój wujek ma coś takiego, z Casio(ok 400zł dał) i mówi, że jest bardzo zadowolony, z tego co pamiętam posiada cechy jakie wymienił combic.
...Rudeboys, are comming to town...
http://fotolog.com/kaawa
kaawa
 
Posty: 432
Dołączył(a): Cz 08 lut, 2007
Lokalizacja: Oświęcim


Powrót do Rozmowy o górach

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości