Postanowiłem wybrać się na trzydniową wycieczkę w Tatry na przełomie maja i czerwca i chciałbym prosić bardziej doświadczonych taterników o pomoc w jej zaplanowaniu. Sam jestem raczej początkującym turystą górskim i choć byłem już Bieszczadach czy Sudetach, to w Tatry wyruszam po raz pierwszy.
Wyprawa jest przewidziana na trzy dni, zaczynam w Zakopanem 30 maja (środa), będę tam około 7-8 rano i od razu chciałbym wyruszyć na szlak. Planuje nocować w schroniskach (2x). Ostatniego dnia (1 maja, piątek) chciałbym już schodzić powoli z powrotem do Zakopanego.
Zastanawiałem się jakie szlaki wybrać i gdzie spać, przeszukiwałem również fora i natrafiłem na podobny temat:
http://www.e-gory.pl/forum/viewtopic.php?t=506
i wstępnie zdecydowałem się na trasę zaproponowana przez koleżankę Łosiek. Po przeanalizowaniu tej trasy zniechęciłem się jednak trochę co do tej propozycji. Chodzi o etap związany z noclegiem w schronisku Murowaniec. Z tego co wyczytałem na forach, to jest to raczej specyficzne schronisko i budzi dosyć skrajne opinie. Nie pozwalają np. na spanie na glebie i odsyłają ludzi do Zakopanego, również 50 zł za nocleg w pokoju 12-osobowym wydaje mi się sporą ceną. Moja wyprawa ma być właśnie maksymalnie "budżetowa" (biedny ze mnie student

Czy ktoś bardziej doświadczony mógłby więc zaproponować jakaś modyfikację tej trasy omijająca Murowaniec lub złożyć nawet jakaś swoją propozycje co do tego gdzie i którędy iść? Sam nie mam raczej jakiś konkretnych wymagań, dodam tylko, że wolałbym sobie na razie darować przejście Orlą Percią i Rysy

I drugie pytanie, co moglibyście poradzić początkującemu taternikowi takiemu jak ja? Prosiłbym o jakieś aktualne wskazówki co do noclegu w schronisku (szczególnie jak to wygląda w wariancie "na glebie"), czy tego co ze sobą wsiąść (mam 60l plecak, karmiate, śpiwór, płaszcz przeciwdeszczowy, odzież na zmianę i jakieś standardowe drobiazgi jak czołówka, sztućce i menażki, jakiś ekwipunek kosmetyczny, apteczkę itd).
Z góry dziękuję i pozdrawiam.