Zakładam, że zaczynasz swoją przygodę z biegówkami.
Nie wiem czy kupiłeś narty biegowe, które pozwalają na biegi w śladach czyli torach zrobionych przez ratrak czy może narty śladowe, które są ogólnego przeznaczenia a bardziej do backcoutnry, czyli biegania po dziczy.
Fisher to bardzo dobra firma i robi wszelkie narty.
Narty biegowe mają szerokość do 5 cm.
To w zasadzie nie ma znaczenia bo tory przygotowane w Jakuszycach, zwłaszcza te popularne jak do Orlaka i tak są trochę rozjechane, więc się zmieścisz.
Na początek Ci starczą, jak załapiesz bakcyla, to kupisz sobie lepsze.
Jak głosi ludowe przysłowie: "nie ważne co masz na nogach a co w nogach".
Wszystkie trasy są darmowe absolutnie, to nie zjazdy na nartach to nie ten sport. Myślę, że dla osoby początkującej, nie wiem jak sprawny jesteś fizycznie, czy biegasz dużo lub czy dużo jeździsz rowerem, nie wiem czy jedziesz sam a może z kimś, kto jest fizycznie trochę słabszy to zalecam Orlak. Bardzo przyjemne schronisko z normalnymi warunkami i z fajnym klimatem. Chatka Górzystów jest trochę dalej ale to dzicz. Tak jak pisałem Orlak jest blisko bazy i możliwości powrotu. Trasy z Orlego są różnej trudności. Są stosunkowo proste, prawie płaskie ale i takie z mocnym podbiegiem i ze stromym zjazdem (np. Samolot).
Wszelkie mapy tras biegowych znajdziesz na stronie Biegu Piastów.
Jeśli zamierzacie dziennie biegać (chodzić) po 10-15 km to jest to najlepsza baza wypadowa. Jeśli mniej to tym bardziej też.
Jeśli nie jesteś zmotoryzowany to nie ma problemu, bo od niedawna ze Szklarskiej jedzie kolejka poprzez Jakuszyce na Czechy.
Aha... Nawet jeśli biegasz czy jeździsz rowerem to w narciarstwie klasycznym trochę inne mięśnie i ścięgna pracują, więc nie szarżujcie pierwszego dnia bo na drugi dzień d..y nie ruszycie

.
Chodziło mi tylko o wydolność płuc.