Karkonosze - szlaki
Moderator: Moderatorzy
Strona 1 z 1
- Wędrowniczka
- Ulubione góry: Tatry
Karkonosze - szlaki
Wybieramy się z młodymi (3 i 7 lat) w Karkonosze, dotychczasowe doświadczenie górskie nieletnich to na razie tylko spacer do Hali Ornak (6 km), młodsza była w nosidle. Jaki polecacie szlak w okolicach Karpacza lub Szklarskiej na początek, żeby się przetestować - tak do 5 km, bez dużych podejść, z ciekawymi widokami, skałkami czy schroniskiem po drodze? Jak dobrze pójdzie, spróbujemy dalej i wyżej 

- Góral z WW
- Ulubione góry: Tatary i oGóry
Re: Karkonosze - szlaki
Witaj.
Trudna sprawa w wakacje, bo wiele sprzeczności:
1. Skały i schroniska: wyciągiem na Szrenicę lub na Kopę. Znajdziesz widoki, skały i "prawdziwe" schroniska
A spacer czerwonym z Kopy nad Mały Staw z Samotnią będzie niezapomniany. Widok jedyny na swiecie ! Ale też masę ludzi.
2. Podejście z dołu: do schronisk daleko, do najbliższego ze Szklarskiej (Kamieńczyk) - droga nudna, ludzi dużo, widoków nie ma - ale jest na końcu wodospad
3. Wodospad: to juz bym wolał wodospad Szklarki: ludzi też sporo, ale dzieciaki na pewno dojdą same, no i jest schronisko.
4. Mniej ludzi (dużo mniej), małe schronisko i piękna widokowa ścieżka: z Przełęczy Okraj niebieskim na Czoło. Ale podejście jest juz dość konkretne. No i na
Okraj jakoś trzeba dojechać.
Trudna sprawa w wakacje, bo wiele sprzeczności:
1. Skały i schroniska: wyciągiem na Szrenicę lub na Kopę. Znajdziesz widoki, skały i "prawdziwe" schroniska

A spacer czerwonym z Kopy nad Mały Staw z Samotnią będzie niezapomniany. Widok jedyny na swiecie ! Ale też masę ludzi.
2. Podejście z dołu: do schronisk daleko, do najbliższego ze Szklarskiej (Kamieńczyk) - droga nudna, ludzi dużo, widoków nie ma - ale jest na końcu wodospad
3. Wodospad: to juz bym wolał wodospad Szklarki: ludzi też sporo, ale dzieciaki na pewno dojdą same, no i jest schronisko.
4. Mniej ludzi (dużo mniej), małe schronisko i piękna widokowa ścieżka: z Przełęczy Okraj niebieskim na Czoło. Ale podejście jest juz dość konkretne. No i na
Okraj jakoś trzeba dojechać.
Droga jest celem.
- Wędrowniczka
Dzięki wielkie, w Karkonoszach byliśmy lata temu bez dzieci i wcześniej się zdarzało, ale to inna perspektywa. Które zejście ze Śnieżki do Karpacza byłoby najbezpieczniejsze? A spacer Karpacz-Samotnia i powrót, jakieś większe podejścia?
- Góral z WW
- Ulubione góry: Tatary i oGóry
Trochę trudno mi precyzyjnie podpowiedzieć, bo ja zwasze za mocno podporządkowywałem sie dzieciakom i myślałem:
żeby sie nie zmęczyły
żeby chciały dalej iść
żeby było ciekawie
żeby były zadowolone
itd.
Podejścia są mniej więcej takie same. Czerwony przez Łomniczkę ma tylko bardziej stromą końcówkę - ale za to wygodne "schody" z głazów ułożonych w ścieżkę. I przepiękne widoki. Do Samotni chadzałem niebieskim: dużo lasu, piękna końcówka - czyli dojście do stawu.
Bierz wszystko !!!
żeby sie nie zmęczyły
żeby chciały dalej iść
żeby było ciekawie
żeby były zadowolone
itd.
Podejścia są mniej więcej takie same. Czerwony przez Łomniczkę ma tylko bardziej stromą końcówkę - ale za to wygodne "schody" z głazów ułożonych w ścieżkę. I przepiękne widoki. Do Samotni chadzałem niebieskim: dużo lasu, piękna końcówka - czyli dojście do stawu.
Bierz wszystko !!!

Droga jest celem.
- Wędrowniczka
Wielkie dzięki, postaramy się!! W Samotni dawno temu spaliśmy, nigdy nie zapomnę ćwiczących tai-chi nad staem w porannych promieniach słońca 

- magda75
- Ulubione góry: Karkonosze, Tatry
Ze Snieżki do Wangu przez Polanę Bronka Czecha najłagodniejsze, szczególnie jak pójdziecie szlakiem zimowym/ drogą dojazdową- czyli tzw. ceprostradą. Tylko tłumy na szlaku. Można rozważyć Pielgrzymy i Słonecznik, tam już luźniej. Jężeli wjazd na Kopę, to dalej do Lućni boudy prowadzi fajny szlak.
Także polecam wjazd na Szrenicę, a później Schr. pod łabskim, Vosecką boudę, jest wiele miejsc na szczycie, bo tam już płaskawo , są widoki, skałki, nawet źródła Łaby.
Także polecam wjazd na Szrenicę, a później Schr. pod łabskim, Vosecką boudę, jest wiele miejsc na szczycie, bo tam już płaskawo , są widoki, skałki, nawet źródła Łaby.
Strona 1 z 1