Komańcza - Medzilaborce
Moderator: Moderatorzy
Strona 1 z 1
-
Błędny Rybak - Posty: 846
- Ulubione góry: Beskid Niski, Beskid Wyspowy
Komańcza - Medzilaborce
Jak w tytule - czy ktoś z was szedł między tymi miejscowościami górami, np. przez Dołżycę? Chodzi mi o czasy "nowożytne", od czasu przystąpienia do strefy Schengen, nie o historyczne przejścia w PRL na nielegalu. Po polskiej stronie do grzbietu wiedzie zielony szlak. Czy coś jest znakowane po słowackiej stronie, czy wioski po drodze do Medzilaborców zamieszkane są przez Cyganów?
Ой верше мій верше, мій зеłеній верше. юż ми так не будє, юż ми так не будє, як ми буłо перше.
-
Re: Komańcza - Medzilaborce
Podbiję temat, choć już coś wiem, z "mapy turystycznej". Że zielony szlak z grzbietu po słowackiej stronie sprowadza do Vydrań'ia a stamtąd do Medzilaborców prowadzi chodnik bo Vydrań to administracyjnie część Medzilaborców. Tak przynajmniej pokazuje Street Viev w guglach ale nie pokazuje Cyganów
. Może nie chodzili po Vydrań'iu gdy samochód gugla robił ujęcia? Swoją drogą to trochę przerażające, to ich "sfotografowanie" całego chyba świata.

Ой верше мій верше, мій зеłеній верше. юż ми так не будє, юż ми так не будє, як ми буłо перше.
-
birkut - Posty: 111
- Ulubione góry: Piryn
Cześć
Szedłem z 10 lat temu z Nowego Łupkowa do przełęczy Łupkowskiej tunelem na stronę słowacką i curik do Łupkowa, więc jak tam będziesz to nie omiń tunelu, choć ostatnio był tam jakiś remont.
https://www.rynek-kolejowy.pl/wiadomosc ... 86960.html
W Medzilaborcach cyganusów sporo, więc po drodze się też pewnie na nich natkniesz.
Niedźwiedzie i kleszcze Ci nie straszne a Cygan się lękasz
Szedłem z 10 lat temu z Nowego Łupkowa do przełęczy Łupkowskiej tunelem na stronę słowacką i curik do Łupkowa, więc jak tam będziesz to nie omiń tunelu, choć ostatnio był tam jakiś remont.
https://www.rynek-kolejowy.pl/wiadomosc ... 86960.html
W Medzilaborcach cyganusów sporo, więc po drodze się też pewnie na nich natkniesz.
Niedźwiedzie i kleszcze Ci nie straszne a Cygan się lękasz

-
No widzisz jak to jest z tymi turystami. Cygan mu straszny a niedźwiedź i kleszcz nie. Tunel i Łupków tym razem nie będą zaliczone, rajd ograniczy się do Komańczy i okolic bo grupa ma średnią wieku bliżej 70 niż 60 lat i chyba nawet do Cisnej nie będzie się chciała przemieścić.
Strona 1 z 1